Några veckor in på 2013 har snön visat sig från sin bästa sida och Stockholm har åter drabbats av “snökaos”. I alperna har flera orter fått mer än 90 centimeter och I Alaska har det kommit närmare 150 cm!

Sverige

Till skillnad från resten av Europa har det varit förhållandevis tort i Sverige och de tunga snöfallen lyser med sin frånvaro. Under veckan snöade det i södra Sverige och Vallåsa i Skåne kommer med stor sannolikhet ha fina dagar framöver. Även Stockholmsbackarna fick en del nysnö under tisdagen och Hammarbybacken kommer erbjuda ”puder” de närmaste dagarna. Annars är det mellersta Sverige och södra norrland som har mest snö för tillfället. Hassela rapporterar närmare 90 cm naturssnö. Något som bara slås av Dundret med sina 100 cm.

Alperna

Varmt väder skapade vissa problem i södra Europa och i Pyrenéerna smälte det under förra veckan en hel del snö. Även Alperna fick smaka på varmare väder och orter under 1500 m.ö.h. fick det tufft. Som tur var återvände kylan och därmed snön!

Frankrike

De franska bergen har fått mycket nederbörd under vintern 2012 / 2013. Den rika snömängden har gjort att flera orter rapporterar ekonomiska toppresultat och även fin åkning. Chamonix rapporterar fantastiska förhållanden och ett snödjup på 340 cm, La Clusaz 280 cm, La Rosière 1850 265 cm och Flaine 250 cm. 

Det varma vädret gjorde dock snön aningen blöt vissa ställen vilket resulterade i svår ofpiståkning. Större snömängder är på ingång och förväntas dra in över alperna under veckan.

Österrike

Flera orter har fått stora snömängder, något som behövs efter lite torrare och värmre försäsong än vad man är van vid i dessa regioner. Pitztal hade ett rekorddump på hela 87 cm och Flachau var inte mycket sämre med 85 cm! Dachstein glaciären fick 50 cm och  St Anton 40 cm Pitzatal och Kaprun leder snöligan i Österrike med närmare 300 cm snö!

Italien

Det har varit tort och varmt i Italien under veckan och förra veckans största rapporterade snöfall var på ynkliga 20 cm. Stora snömängder är förväntade till mitten och slutet av denna veckan i exempelvis Courmayeur, Livigno, Sestriere och Arabba.

Schweiz

Även Schweiz har drabbats av viss torka ett tag efter nyår. Under helgen sköjde dock en stort snöoväder ned över centrala delarna av Schweiz och det vita gulder gladde många svenska bummare i Engelberg och Andermat.

Tack vare en god försäsong kan dock Andermat stoltsera med närmare 400 cm bas och Gstaad and Les Diablerets har över 300 cm. Engelberg och Lötschental har närmare 300 cm dem med.

USA och Kanada

Som vanligt snöar det stora mängder i Nordamerika och flera amerikanska bloggare kallar redan vintern 2013 för en rekordvinter. Både Kalifornien i söder och Alaska i norr har snödjup som vida överstiger normala värden. I Alyeska, Alaska fick man under 24 timmar närmare 150 cm nysnö! Kolla bildgalleril från Januari-puder i Snowbird.