Få pratar engelska, men nationaliteten till tros är byborna hjälpsamma. Berget glöms ofta bort till förmån för Serre Chevalier några mil bort. Prova en stort litet berg med kanonfin åkning.

--> Alpernas 10 bästa offpistorter 

Av många betraktat som en familjeort, men berget har många hemligheter att berätta för den som vill lyssna. Den högsta toppen i systemet, Pic Blanc, mäter hela 3330 m.ö.h. och erbjuder vidunderlig offpiståkning. Skidsystemet är stort och det finns varierande svårighetsgrad och du kan ta dig ner till grannbyarna med skidorna på fötterna. Nere i byn serveras vällagad lokal mat utan store krusiduller. Storebrorsorten Serre Chevalier får ofta betydligt mer uppmärksamhet i skidmedia. Åk gärna dit över dagen, men passa på att bo i Alpe d-Huez, en liten, genuin fransk skidort med makalös offpiståkning.

Flera svenska researrangörer åker hit och en paketresa kan vara en bra investering. I resan ingår ofta en (off)pistvisning av systemet, något som kan vara guld värt om man är stressad och vill lära sig de bästa gömmorna på berget snabbt. Att upptäcka en ny ort efter att det snöat kan vara en skräckblandad upplevelse, då man alltid kommer försent till de rätta åken och snön redan är uppåkt. I Alpe d´Huez åker få personer offpist, men mängden svenska friåkare växer för varje år som går. Gör som din grannes grabb, åk till Alpe d´Huez.

Skidortprofil Alpe d`Huez

Missa inte:

Att äta lokala ostar och dricka vin från någon av de provinciella gårdarna.