Det är många saker som ska klaffa för att offpiståkningen ska bli rolig. Det ska vara mycket nysnö, stabilt väder, bra sikt och tekniken ska stämma. Berget spelar också stor roll för hur lättillgänglig åkning utanför backen är och hur enkelt du tar dig tillbaka till liften. Kristoffer Frenkel har rankat sina favoritorter när det kommer till offpiståkning där utgångspunkten har varit mycket åkning för lite slit. Oavsett vilken av dessa orter du åker till kommer du inte bli besviken. Se bara till att ta med dig lavinsändaren, spade och sond innan du åker iväg.

Att avvakta med att boka boende för att se var det snöar, blir vanligare för varje år som går. Skidåkarens bästa vän är sedan några år ironiskt nog inte längre Kung Bore utan, lågprisflyget. Med lågprisflygets hjälp kan alla svenska skidåkare smidigt och enkelt ta sig ned till centrala Europa, på jakt efter den bästa snön den veckan.

Det börjar bli några år sedan den moderna skidan introducerades och skidans form och skidåkningens framtid för all framtid skulle förändras. Trots detta lät sig den stora massan skidåkare, behålla en viss distans till de nya skidorna med både svängradie och anpassning till offpist.

Det är till stor del den utvecklingen som skett inom skidor som möjliggjort denna explosionsartade ökning av offpiståkare i världen. Dagens skidor är stabila och roliga att åka på över hela berget. Du kan hålla högre fart och även carva, precis som i pist i offpisten. I och med introduktionen av rocker, stukade nosar på skidorna, är det enklare än någonsin att leta sig utanför pisten. Genom att se på skidan midjebredd, ges en fingervisning av skidans användningsområde. Ju bredare, desto
mer offpistspecifik.

Även om norden bjuder på bra skidåkning kan den inte mäta sig med de fantastiska bergen i södra Europa. Alperna i Frankrike, Schweiz, Italien och Österrike erbjuder längd och fallhöjd på åken som vi i norden aldrig kommer nära. Det är också därför tusentals svenska ungdomar årligen rör sig ned till alperna för att få spendera en hel vinter i en by och bara få åka skidor.

För den som inte vill bo en hel vinter i en fransk by kanske en veckas semester med fokus på offpiståkning passar bättre? Variationen på orter är lika bred som kryddhyllan på Ica och det enda som egentligen blir viktigt är att utgå från vad för typ
av åkning man vill ha när man är på plats. Vill du åka hög toppar? Glaciärer? Gå på tur? Åka i skogen? Eller kanske lite av varje? Variationen är bred och Alperna slutar aldrig att förvåna med att leverera bra kvalitétsorter.

 

10 favoritorter i Alperna med lättilgänglig offpiste:

 

Disentis – den lugna byn med det vilda berget

Någon timme från Zürich ligger gamla klosterbyn Disentis. Här går livet lite långsammare och skidåkningen ligger i fokus. Berget rymmer flera lättillgängliga drömåk och lockar skidguider från hela alperna.

Läs mer om offpistfavoriten Disentis 

 

Montafon – i skuggan av St Anton

Nära den Schweiziska och tyska gränsen ligger Vorarlberg. Fortfarande är denna pärla okänd bland många svenska researrangörer. Men för dig som vill ha bra offpiståkning och trevligt bemötande är Montafon ett alternativ!

Läs mer om offpistfavoriten Montafon

 

St Anton – Den ultimata skidorter som har något för alla

Svenskklassiker av en anledning. Orten har under decennier successivt utvecklats till att bli en av världens mest moderna skidorter. Har något för alla, oavsett om man åker skidor eller bara vill gå på spa.

Läs mer om offpistfavoriten St Anton 

 

Madesimo – Milanesernas lyxtillhåll har fantastisk skidåkning utanför pist

Val Chiavenna är känd för sin historiska mat och vintradition, här gör man saker som man gjorde det förr. Byn bjuder på avkopplad känslan, med fokus på Slow Food och orörd offpist.

Läs mer om offpistfavoriten Madesimo

 

Krippenstein – alternativet för dig som redan besökt de stora orterna

Allt som är guld behöver inte glimma. Att våga sig iväg till en mindre ort, bortom de kända namnen kan visa sig vara en succé. Passa på att vidga dina vyer av hur en skidort kan se ut.

Läs mer om offpistfavoriten Krippenstein
 
 

Aostadalen – Italien i ett nötskal. Stora berg, god mat och genuin åkning

Flera resebyråer åker regelbundet till Monterosa Ski i Aostadalen och när man är där förstår man varför. Små byar med genuin känsla och ett berg som erbjuder oändlig åkning.

Läs mer om offpistfavoriten Monterosa Ski

 

Chamonix – Det klassiska tillhållet för Europas brantåkare

Är på något sätt alltid i ropet. Här samlas guider, skidåkare och klättrare från världens alla hörn. Att åka något av de klassiska åken från Aguille du Midi, är ett mål för många. För oss andra räcker det med att bara åka upp med liften.

Läs mer om offpistfavoriten Chamonix


Davos – Storstaden i bergen erbjuder mer än G20möten.

Till Davos åker många stadsbor för att få kombinera storstadsstandard och skidåkning. Stan är stor och känd för mer än bara skidåkning. Som tur är håller de sju bergen som ingår i liftsystemet, mycket bra klass och offpiståkningen är aldrig långt borta.

Läs mer om offpistfavoriten Davos
 

Verbier – Klassikern som håller måttet trots sin popularitet

Bankirer och börsmäklare trängs i en av de klassiska ursprungsorterna i Alperna. Verbier har porträtterats i bland annat Snowroller och byn är ständigt aktuell. Här möts jetset och skidbummare.

Läs mer om offpistfavoriten Verbier

 

Alpe d´Huez – Okänd för många svenskar, men berget ruvar på en hemlighet

Få pratar engelska, men nationaliteten till tros är byborna hjälpsamma. Berget glöms ofta bort till förmån för Serre Chevalier några mil bort. Prova en stort litet berg med kanonfin åkning.

Läs mer om offpistfavoriten Alpe d`Huez