I Sverige har snön öst ned senaste dagarna och alperna är inte sämre för den delen heller. Passa på att njuta av att vara ensam i backarna och åk skidor i december! 

Sverige

Början av veckan var kall på många platser i landet. Medan stockholmare huttrade om att det blivit vinter för snabbt, gick snökanonerna varma i fjällvärlden istället. Under onsdagen slog ”monstervädret” till och Götaland och Svealand fullkomligt dränktes i snö. Flera skidanläggningar planerar att kunna köra igång tidigare än planerat tack vare det myckna snöandet. Efter en varm och torr försäsong kunde hade Järvsö som plan att öppna först under julhelgen, men nu är premiären flyttat till på lördag. Lillbabs hemort fick over 70 cm den gångna veckan! Även Kungsberget planerar att öppna under kommande helg. 

Åre har sedan tidigare redan hunnit slå upp portarna och efter en dålig november verkar nu turen ha vänt och Åreborna är mer aktiva än någonsin på Facebook för att visa upp hur bra de har det på sitt hemmaberg. Mest anmärkningsvärt är det kanske att lilla Vallåsa utanför Båstad planerar att öppna till helgen. Till helgen har även Lindvallen sin årliga skidtestarhelg och förhållanden ser mycket bra ut för den som vill prova på att testa lite bredare skidor som kräver mjukare före. 

ALPERNA

Sugen på mycket snö och stora berg? Då är det bara att kasta dig ned på ett plan till Alperna. Västra sidan med Frankrike, Italien och Schweiz har fått stora mängder snö och konkurrensen om att få lägga första spåret är obefintlig.

Frankrike - massor av snö

Nästan en meter snö har landat i de franska Alperna och plötslig gick det från försäsong till fullblommad vinter. Val Thorens har fått 70 cm sedan i måndags. Les 2 Alpes öppnar lördag, med en bas på närmare 90 cm. Val d'Isère öppnar också till helgen med 50cm nysnö och 70 cm bas. Även Meribel fick också snö, och har över en meter bas uppe i anläggningen när den öppnar på lördag.

Andra berömda franska orter som har ett tjockt lager snö är; Alpe d'Huez, Chamonix och Serre Chevalier. De ansluter sig till listan över redan öppna franska skidorter med bra villkor, inklusive Tignes har fått 90 cm sedan måndag Les 2 Alpes med 40cm och Montgenèvre 60-100cm.

Se rapporter för alla skidanläggningar i Frankrike här


Schweiz - mitt i snöstormen!

Schweiz har också upplevt massiva snöfall de senaste dagarna. I bummarhålan Engelberg strömmar det ut bilder med djup vit snö överallt på internet. 80cm nysnö har raportert i Verbier, där basen är 160 cm , 50 cm nysnö i Saas Fee, 255 cm bas, och 50 cm i Gstaad. Schweiziska skidorter har mest snö för tillfället med Saas Fee på två och en halv meter upp och Andermatt med cirka två meter.

Se rapporter för alla skidanläggningar i Schweiz här


Italien - också massor av snö

Dolomiti Superski, världens största sammanhängande skidsystem och 1 200 km backar öppnade för säsongen i lördags med 50 cm nysnö. Öppningen innebar att man hade pistat 87km backar och att 59 liftar slogs igång. Alta Badia har ca 90 cm i bas och 12 backar öppna.

Andra skidorter i Italien, som redan har öppnats i oktober och november är Cervinia 200 cm bas och Livigno 116 cm. Förra helgen öppnade Courmayeur på andra sidan Mt. Blanc-tunneln från Chamonix, och det finns rapporter om också om att även denna delen av Italien badar i snö. 

Se rapporter för alla skidanläggningar i Italien här


Österrike - bra i väster och söder

Det har kommit lite snö också i Österrike under de senaste dagarna. Främst i väster och sydväst har det varit en hel del snö och den bästa offpisten hittar du i högzon. Kaprun-Kitzsteinhorn har rapporterat 80cm nysnö i veckan, även Ischgl, Sölden och Hintertux har fått mycket. Obergurgl-Hochgurgl har ligger bra till med en bas på 155 cm. Flera stora och välkända skidorter är nu även öppna, så som St Anton med 75 cm bas, Mayerhofen 110 cm och Saalbach Hinterglemm 30 cm bas.

Se rapporter för alla skidanläggningar i Österrike här


Nordamerika - stora dumpa i väst

Snön har fortsatt att dundra ned i British Columbia i västra Kanada. I Whistler är basen smått osannolika två meter i de övre delarna av anläggningen, och det har bara fortsatt snöa under veckan. Alla skidorter i Kanada har goda förhållanden och bra snö. Lake Louise har 80 cm bas och allt är öppet. Västra USA har det också kommit mycket snö, speciellt i Kalifornien under den gångna helgen. Närmare 125 cm har det snöat i Heavenly och runt en meter i Mammoth. Även delstaten Idaho har fått mycket snö, med 120 cm rapporterade i Sun Valley. Kolla in bilderna här! 

Se rapporter för alla skidanläggningar i USA här

Se rapporter för alla skidanläggningar i Kanada här