Efter flera dagar med kallt väder och ymnigt snöade i stora delar av landet är snart alla landets skidanläggningar öppna. Mest snö hade det kommit på östkusten, men även de svenska fjällen har fått en hel del snö. Med snön kommer också premiären av skidtestarhelger runt om i fjällen.

Oktober började med stora snöfall och flera skidorter valde att starta säsongen extra tidigt. Kanske med tanke på den gröna vinter som många svenskar fick uppleva förra året? Men med november kom också värmen tilbaka och den nyfallna snön började åter smälta. Det är inte förens förra veckan som kylan åter hittade tillbaka till stora delar av Sverige och med den även snön.

Några som inte har det så svårt med snö är Schweiz och Frankrike. Båda länderna har fått ofantliga mängder snö senaste veckorna och när svenskfavoriten Engelberg öppnade under förra veckan rapporterade åkare på berget att snön var kallare och
djupare än de någonsin åkt tidigare. Förhållandena verkar alltså vara på topp för en bra vinter i alperna.

För de som ändå vill hålla sig i Sverige under början av vintern och därmed få igång benen och tekniken så rekommenderas ett besök på någon av de mer etablerade skidtestarhelgerna runt om i landet.

Under skidtestarhelgen får man som skidåkare möjlighet att träffa de flesta skidleverantörer på den svenska marknaden. Under flera helgen i december erbjuder leverantörerna kostnadsfri möjlighet att prova på alla tillgängliga skidor. Skidtestarhelgen är ett perfekt tillfälle för den som gått i tankar om att köpa skidor, men ännu inte haft möjlighet att prova vilken skida man faktiskt ska lägga pengarna på. Ett skidköp är kostsamt och bör göras med omsorg. Att få möjlighet att test skidan innan man köper den är kanske det bästa sättet för att minska risken att köpa grisen i säcken.

Skidtestarhelgen är trots namnet även mer än bara skidåkning. Under helgen erbjuds man som gäst flera specialerbjudande på boende, liftkort och andra produkter man kan tänkas vilja köpa. Restauranger och barer brukar efter en viss periods mindre
aktivt tillstånd, åter öppna upp sina kök och sparka igång säsongen med buller och bång. För den festsugne är skidtestarhelgen alltså något att hänga på låset till, om abstinensen från förra årets afterski var för stor.

Sälen
Sälen är först att kicka igång vintern och årets skidtester. De har premiär redan nu till helgen 7-9 december i Lindvallen. Liftarna är öppna 9-18 och skidtestet är öppet 9-16 fredag – söndag.

Åre
Den årliga skidtestarhelgen i Åre hålls enligt tradition runt lucia, så även iår. Säsongen startar "på riktigt" i Åre under vår skidtestarhelg 14-16 december 2012. Skistar informerar på sin hemsida om att helgen kommer att fyllas med aktiviteter både dagtid och kvällstid, här är några exempel: Skid- & Snowboardtest fredag, lördag och söndag, VM8:an öppen fram till 24.00, Julmarknad och mycket annat.

Kolla Snö Test och Fest film: http://bcove.me/8c8agziy

Vemdalen
Under mellandagarna är det premiär för Vemdalens skidtest. Kunnig personal finns på plats för att hjälpa dig att hitta rätt utrustning mellan 28 – 29 december.

Stockholm
Senare i vinter kommer det även gå att testa skidor gratis i Hammarbybacken. Det är Svenskt Sportforum som tillsammans med SkiStar och ledande skidmärken genomför testerna. Tanken med dem är att inspirera och visa upp ett generöst utbud
av utrustning som får testas helt gratis. I Hammarbybacken genomförs skidtester: vecka 3, 20 januari och vecka 6, 8-9 februari

Så går det till
När du valt ut en skida du vill test lämnar du giltig legitimation till utställaren och sedan är det bara att ge sig ut i backen! Efter några åk, då du fått testa vad skidorna går för, återlämnar du dem för att återgå till dina egna skidor, eller eventuellt testa ett nytt par. Om du blir sugen på att köpa ett par är det bara att prata med utställaren så hjälper de dig vidare.