Vintern kommer närmare med stormsteg! Även om kung Bore tagit en snabb paus i Sverige så har Alperna redan slagit upp stora delar av skidsystemen. Skiinfo gör en snabb guide över snöförhållanden och vilka skidorter som har öppet i Europa.

Kolla listan över öppna skidorter i Europa här.


FRANKRIKE

Det enda skidområdet som haft öppet sedan september är glaciären i Tignes. Montgenevre öppnade under förra veckan tio stycken backar och Val Thorens öppnar på lördag och har ett snötäcke på ca 60cm.

ÖSTERRIKE

I Österrike har flest skidområden öppnat för närvarande, men de har också haft varmt väder med temperaturer upp till 10 grader i bergen den senaste veckan och ingen nysnö de senaste sju dagarna.

De bästa snöförhållandena är på glaciärerna - av vilka de flesta har varit verksamma sedan åtminstone slutet av september. Det har snöat flera meter snö under de senaste två månaderna och basen är bra. Stubaiglaciären nära Innsbruck har en bas av 110cm, Kitzsteinhorn i Kaprun 100cm och Sölden 85cm.

Trots det varma vädret, har även flera lägre skidorter öppnat. Obergurgl-Hochgorgl öppnade förra helgen och har 70km pister öppna och 15 liftar igång. Obertauern körde några liftar under helgen, men kommer att öppna ordentligt torsdag den 22 november medan Ischgl drar igång på fredag 23 november.

ITALIEN

Flera av Italiens topporter har öppnat eller öppnar inom kort. Cervinia har hela 160cm på de övre delarna av berget och Bormio har öppnat tio backar.

Cortina startar sin skidsäsong med öppnandet av de första backarna i Faloria torsdagen den 22 novembe. Resten av anläggningens backar, liksom de flesta av resten av den stora Dolomiti Superski, öppnar från första december.

SCHWEIZ

Det finns för närvarande nio orter öppna i Schweiz, inklusive Engelberg. Men säg den glädje som varar. Ett planerat 10-dagars underhåll med start 16 november gör att skidorten stänger.

Åretrunt-öppna Zermatt har nyligen öppnat 75 kilometer nya backar och räknas som en av världens största. Skidsystemet har 40 centimeter snö och öppnar allt eftersom. Deras granne, Saas Fee rapporterar den djupaste snön i landet med 148cm bas på de övre sluttningarna och har åtta backar och fem liftar öppna.

Glaciärerna i skidområdena Glacier 3000 mellan Les Diablerets och Gstaad, har en bas på 70cm. Glaciären i Laax är öppen under helgerna, och kommer att vara öppen permanent från 1 december.

Även Crans Montana och Verbier har öppnat några få backar.

SPANIEN / ANDORRA

Inga spanska orter har ännu öppnat.

NORRA EUROPA

Flera skidorter har öppnat i både Norge och Sverige. Bland annat en rekordtidig öppning i Åre. Stora snömängder har gjort att Hemsedal har bättre försäsong än vanligt.

ÖSTEUROPA

Ingen snö har rapporterats i Östeuropa ännu, men temperaturen strax under nollan i Bansko, Bulgarien.

SKOTTLAND 

Jo man kan åka skidor i Skottland. Trots flera stormar med blötsnö har ingen ort ännu öppnat.