Denver International Airport (DIA) är den elfte mest trafikerade flygplatsen i världen, en rangordning som verkar hög jämfört med storleken på staden. Kanske är det alla dessa skidåkare och snowboardåkare som flyger till Klippiga bergen som håller flygplatsen igång?

Trots att flygplatsen ligger vid foten av Klippiga bergen, är DIA tillgänglig från alla större flygplatser i Nordamerika, och har dagliga direktflyg från Europa. Icelandair har den kortaste effektiva flygtiden till Denver från Sverige, 12 timmar och 50 minuter, med et snabbt byte Keflavik. Icelandair erbjuder också stop-over på Island på väg till/från USA och Kanada utan extra kostnad.

Innan du flyger till den här stora amerikanska skid-hubben, beväpna dig med lite lokal expertis, och resan till din favorit-resort kommer att bli en hel mycket enklare.

När du har landat:
Flygplatsen är enorm, och du kommer att landa i en av tre terminaler, som är anslutna till den huvud-terminalen antingen genom tåg eller via gångväg.

Internationella flygningar landar vid terminal A och du kommer passera tullen innan du kommer till huvudterminalen. Skidor och snowboards anländer på ett separat transportband.

För inrikesflyg är bagageutlämningen i huvudbyggnaden på plan 5. Skidor och snowboards kommer till den vertikala delen bagageutlämningen mot väggen och brukar ta några minuter längre än vanligt bagage att komma fram.

Att ta sig till bergen:
Bli inte förvånad när bergen är inte i sikte. Loveland Ski Area ligger bara 128 kilometer från flygplatsen, och det finns mer än ett dussin orter inom en fyra timmars bilfärd, inklusive Winter Park (144 kilometer), Copper (164 km), Steamboat Springs (289 km) och Aspen (294 km). Transfer flygningar finns tillgängliga, och är ofta ett bra alternativ för Aspen. Telluride och Crested Butte är djupare in i bergen och flygningar är i allmänhet lättare än att köra.

Det finns flera alternativ för marktransporter.
• Hyrbilar: De flesta större hyrbilskedjor finns vid DIA. Transferbussar plockar upp och alla biluthyrningsfirmor finns cirka fem minuter bort.
• Colorado Mountain Express (www.coloradomountainexpress.com/)
är den mest populära transferservicen som erbjuder gruppresor direkt till hotell och lägenheter i resort-städerna. Priserna börjar på $ 65 per person, och grupprabatter finns.

Booke flybiljetter här: www.icelandair.se/denver