I Chamonix är utförsåkning synonymt med off pist. Liftsystemens begränsade utbyggnad i kombination med den extremt branta och högalpina terrängen ger unika förutsättningar för äventyrlig skidåkning från samtliga liftstationer. Ingen annanstans kan man komma så långt ifrån pisterna utan vare sig stighudar eller helikopter. Det är just därför som Chamonix anses vara världens bästa - och farligaste - skidort.

Sedan 70-talet har platsen varit kultförklarad i skidvärlden. Skibums, extremåkare, skidfotografer, modeller och stora skaror vintersportturister vallfärdar till den lilla staden vid foten av Mont Blanc. 1924 arrangerade Chamonix historiens första vinter-OS, en förutseende satsning på vinterturism och profilering av staden som skidort kan man tycka så här i efterhand med tanke på att utförsåkning sedan dess har utvecklats till en enorm turistindustri.

Idag har Chamonix drygt en miljon övernattande skidgäster per vinter. Det är den absolut populäraste skidorten i Alperna bland utförsåkande svenskar och samtliga stora svenska skidcharterföretag arrangerar resor till hit. En märklig utveckling med tanke på att Chamonix har sina uppenbara brister för den som vill hålla sig inom pisterna. Här finns visserligen sex liftsystem, ett 50-tal liftar och drygt 70 nedfarter, men i Chamonix är få av backarna prepareerade. Och det är bara två av de sex liftsystemen som är sammanlänkade med varandra, vilket resulterar i bussresor fram och tillbaka i dalen.

Det finns antagligen hundratals skidorter i Alperna som ger fler och lättillgängligare skidbackar, men vill man ha en skidort med med kul partyliv är Chamonix en fullträff. Utsikten över Mont Blanc massivet är dessutom den häftigaste pistkulissen i Europa.

Vad är det då som lockar den genomsnittlige skidturisten till Chamonix? En förklaring är att det är världens mest mytomspunna skidort. I 200 år har den lockat äventyrare och med tiden har den fått en unik och naturligtvis mycket lönsam äventyrsimage. En image som förstärks för varje år som går och befäster stadens ledande position som äventyrssportcentrum. Vi talar om alpinismens födelsestad - och huvudstad, om ett klättermekka, ett skärmflygningsparadis och mountainbike-eldorado och om världens tuffaste skidort. Hit åker de bästa skidåkarna, här tas de läckraste actionbilderna, här görs de galnaste stuntjobben och här filmas de häftigaste skid- och äventyrsfilmerna.

Chamonix
Byns höjd över havet: 1 035m
Högsta åkhöjd: 3 842m
Antal liftar: 49
Skidåkning: Världens häftigaste offpiståkning.
Nöjesliv: Bästa festen i Alperna.
Sevärdheter: Alpina muséet. Vyn över Mont Blanc-massivet