Solen strålar över Gressoneydalen och det 4634 meter höga Monterosa-massivet när vi gungar upp i den gamla stolliften till Punta Jolanda. Vi glider vidare till Gabiet och kliver på äggliften till Passo dei Salati, ett 3000 meter högt bergspass på krönet till Alagna. Vi befinner oss i den mest spännande delen av skidområdet Monterosa Ski som med sina tre dalgångar på sydsidan av Monterosa består av 48 liftar, 200 km pist, 2300 meters fallhöjd och en radikal off pist-miljö.

Med Alagna drygt 1800 meter under våra skidspetsar droppar vi ner i en brant korridor som stupar rakt ner mot den svarta Balma-nedfarten, en opistad gryta med enorma åkytor. Vi cruisar i stora svepande svängar nerför den folktomma och opistade Balma-nedfartens enorma ytor. Plötsligt dyker bergsrestaurangen La Baite upp mitt i det öde bergslandskapet. Här serveras den bästa pastan i liftsystemet. Snart sköljer vi ner stora tallrikar med antipasta och carbonara med iskallt vatten och ett porlande rödvin från trakten. Vi avrundar den italienska skidlunchen med varsin uppiggande espresso.

Gressoney har det mest strategiska läget i Monterosa Ski, med snabb access till samtliga tre dalar. Offpiståken, som utgår från toppstationerna Salati, Punta Indren och Forcella Bors bevisar att Gressoney har minst lika bra åkning som det kultförklarade Alagna.

Något partyliv är det inte att tala om i den här regionen av Alperna. I Monterosa Ski är utförsåkningen, den storslagna bergsmiljön, den goda italienska maten och den lugna atmosfären det som lockar turister. Här finns något så unikt som en tyst bergsmiljö att koppla av i, vilket börjar bli ett allt starkare säljargument i charterkatalogerna.

2300 höjdmeter ovanför Alagna, från den gamla kabinbanans toppstation Punta Indren och de två små släpliftarna på den lilla glaciären

Ghiacciaio d'Indren, 3550 meter över havet, kan man välja mellan ett tiotal drömlika off pist-turer med otaliga varianter, varav hälften slutar i Alagna och hälften i Gressoney. "Salsa" är ett sex kilometer långt åk i en varierad och inspirerande terräng med imponerande 1700 meter i fallhöjd ner till liftstationen Staffal i Gressoneydalen. Det är en gåta att inte fler skibums, puderfantaster, äventyrsfotografer, skidbestigare och sportlovsbesökare har upptäckt Monterosa Ski - Italiens offpistparadis.


Skidorter: Champoluc, Gressoney och Alagna
Maximal fallhöjd: 2300 m
Högsta åkhöjd: 3550 meter
Offpiståkning: Världsklass
Konkurrensen om lössnön: Obefintlig
Bergsguide: Ett måste
Heliskiing: Ja
Information: Italienska Statens Turistbyrå,
tel: 08-667 99 30