Orten
Orten är ett kapitel svensk skidtradition som lockat skidåkare sedan Högfjällshotellet byggdes 1936. Familjernas favorit är Björnrike och dess böljande pister passar carvingfrälsta. Och medan Klövsjö rankas som fjällens vackraste by, kan du putsa på skönheten på Storhognas spa.

Skidåkning
Åkningen i Björnrike breder ut sig på tre fjällryggar med carvingvänliga pister i söderläge.
Du slipper transportsträckor för backarna strålar samman nertill. Sedan Björnliften förlängts till Blästerfjällets topp har Övre Störtloppet blivit ännu roligare.
Här ligger också ett par bra svarta backar, Storslalom och Snobben, och offpiståkning finns i grytan ovanför Långsvängen och Helvetesdalen.
I Vemdalsskalet sker åkningen på två fjällsidor, Hovdetoppen och Skalsfjället.
Skalsfjället har den brantaste åkningen och byggdes ut så sent som för ett par säsonger sedan. Sexstolsliften, nedfarterna och parken blev snabbt favoriter.
Barnbackarna ligger centralt, nära Högfjällshotellet. Klövsjö har några av Vemdalens mer utmanande pister, bland annat de tre svarta som nås med liften Superstolen.
Supersvängen rankas som en av de bättre tävlingspisterna i fjällvärlden.
Uppe på kalfjället är åkningen enklare och passar nybörjare, men området är väderkänsligt. Härifrån kan man fortsätta till de enklare pisterna i Storhogna.

Boende
Högfjällshotellet i Vemdalen renoverades nyligen och fick fräscha lägenheter, annars bor de flesta i stugor och lägenheter nära backarna. Hotellboende hittar du på Hotell Klövsjöfjäll och Storhogna Högfjällshotell & Spa, på sistnämnda har familjerummen renoverats till i år. Sörgårdarna på Vemdalsskalet utökas med ytterliggare 16 lägenheter och vid Klövsjös Skidterassen byggs tre nya hus med fyra- och åttabäddslägenheter.

Restauranger och party
Vemdalsskalet har mesta utelivet. Hildings krog är familjärt med bra mat och service. Hotellet har flera bra alternativ, som Bar & Bistro och en pizzeria. Anorak har lyft sig och serverar gott amerikainspirerat.
I Björnrikecentrat finns ett brasserie med husmanskost i både svensk, italiensk och fransk tappning. Restaurangerna på hotellen i Klövsjö och Storhogna är också bra.
Söker du party är adressen hotellet i Vemdalen. Den som gärna tar en omväg för extra god mat rekommenderas ett besök på Vålkojan i Vemhån.

Nyheter
Med ny nya vägen förbi Uppsala kortas restiden rejält. Vemdalen vässar snögarantin och bygger ut snötillverkningen, bland annat på Hovdeberget i Vemdalsskalet och Björnrike. Dessutom öppnar Härjedalens första sushibar i Vemdalsskalet, och restaurangen i Klövsjö får en rejäl uppfräschning.
I Skalet får skidskolebarnen en ny lokal att hålla till i när skidåkningen är över.

Fakta
Fallhöjd 440 m Nedfarter 51 Antal liftar 30 Liftkort 6 dagar 955-1 120 kr vuxen, 755-900 kr ungdom (beroende på säsong) Säsong mitten av november-27/4

Mer info
www.vemdaleninfo.se