Skidåkning

Gesundaberget erbjuder relativt branta backar för att ligga så långt söderut. Brantast av dem alla är Kanonen, en av tre svarta nerfarter. Annars är Tävlingsbacken en klar favorit, totalt 1 500 meter lång och med jämn lutning hela vägen. Den har sin start intill Toppstugan, med tjusig utsikt över Siljansbygden. Ett lättare alternativ ned från toppen är familjebacken Långrundan som ringlar sig ned via baksidan av berget. Längre ned på berget finns också fler lätta backar och barnområden. Gesundaberget är tillhåll för många duktiga snowboardåkare. Dessa har med gemensamma krafter skapat en av södra Sveriges bästa parker, som i år får nytt läge i Pumphusbacken. Snowboardklubben Gesundateam ser till att parken är i bra skick och står för gratis underhållning. Dessutom finns en minipark, en mindre kopia av stora parken, med crossbana, velodromkurvor och hopp. Alla backar vetter mot norr, vilket skonar snön och ger dig sol på näsan på väg upp i liften.

Boende

Vid dalstationen ligger Skilodge med enklare hotellboende och en sjysst lägenhet. Här finns också camping och stugbyarna Rödluvan och Grodprinsen. Tiobäddsstugan Gammerstugan ligger en bit bort. Fler stugor fi nns genom Solleröns turistinformation.

Restauranger och party

Nyrenoverade Wärdshuset ligger där liftarna börjar och Toppstugan tronar högst upp på berget. Restauranger och nöjesliv är sällan de små skidorternas starka sida - med många dagbesökare är det tyst och lugnt kvällstid.

Nyheter

Nya påkostade bostadsrätter byggs i området Gesundabergets skidby, där du ska kunna glida till liftarna från farstutrappen. Wärdshuset byggs om och får ny krögare. Alpina tävlingsåkare får en ny, permanent träningsanläggning i Tävlingsbacken. Stora backen breddas och parken flyttas till Pumphusbacken. Dessutom fördubblas snökanonsystemet.