15 personer fick uppsöka sjukhus i San Cecilio och Hospital de Traumatología i Granada medan åtta personer behndlades för skärsår vid liftanläggningens sjukmottagning. De sistnämnda kunde senare under dagen lämna mottagningen. Emille Allais liften finns i Borreguiles området som är ett område för nybörjare och de skade personerna uppges vara oerfarna skidåkare och skidlärare.

Sierra Nevadas skidpatrull och de lokala polisen var snabbt på plats för att hjälpa de skadade och evakuera de andra personerna som fanns i liften. Från sjukhuset kommer uppgifter om att nio personer fortfarande behandlas för de skador de ådrog sig i olyckan och att en 37-årig kvinna ligger på intensivavdelningen med inre blödningar.

Emille Allaisliften är en fixedgrip-lift, vilket innebär att sätena aldrig kopplas loss från vajern under drift. Systemet är utvecklat av Doppelmayer som är en utav världsledarna när det gäller tillverkning av liftssytem. Andalusiens regering, den lokala skidpatrullen, Doppelmayer och företaget Cetursa som driver skidanläggningen har inlett en undersökning om hur olyckan kunde inträffa.