Listan med Norges största skidorter baseras på data från Norwegian Alpine Resorts Association og Skiinfo.se.

Trysil

Norges största skidort Trysil har en varierad miljö: 32 liftar och 71 kilometer skidbackar som utgår från tre sidor av fjället. Trysil är populär med familjer och har en uppskattad skidskola.

Bara 2,5 timmar nordöst från Oslo ligger Trysil. Här är Norges största skidanläggning. 32 liftar och 71 km nedfarter binder samman tre sidor av fjället till en innehållsrik och varierad skidanläggning. Med högsta fallhöjden på 685 meter är detta möjligheternas fjäll, med nedfarter och aktiviteter för alla. Det finns 3 olika barnområden med liftar, pister och aktiviteter. På 1100 m.ö.h. ligger skidanläggningens högsta skidåkning. Här är också starten på några av de bästa nedfarterna i Trysil. I fall du föredrar röda och svarta nedfarter erbjuds mycket bra pister, Parken i Trysil är stället för de som trivs bäst med rails och hopp. Säsongen i Trysil startar tidigt och varar fram till maj

Hemsedal

En av de största - och enligt många den bästa - av Norges skidorter. Hemsedal är en mångsidig ort med 24 liftar, 51 pister och aktiviteter för alla åldrar.

Hemsedal i de skandinaviska Alperna ligger på 625 -1920 m.ö.h och är en av Skandinaviens största alpindestinationer, med fjäll som påminner om ställen längre söder över i Europa. Hemsedal är snö säkert från November till Maj och är en modern anläggning med express stolliftar, funparks, och eget barn/nybörjar område. Vi har hög standard på övernattning, från stora och välutrustade stugor ligger vid backarna säregna hotell med intim atmosfär. Vi bjuder på ett stort utbud av aktiviteter med hundspannskörning, häst och släde samt skoter turer vilket är bland de mest populära.
Här finner du även 130 km preparerade längdskidspår och 80 km markerade högfjälls leder

Hafjell

I Hafjell, som ligger 15 kilometer från Lillehammer, finns riktigt häftiga skidmöjligheter. Orten utgjorde platsen för storslalom och slalom under OS 1994. Ta gondolbanan till toppen och välj mellan flera längre nedfarter - här finns 40 kilometer skidbacke fördelat på över 30 pister.

Hafjell ligger 15 km nord från Lillehammer, och är en Olympisk arena med varierande nedfarter. 16 liftar serverar tillsammans 40,5km nedfarter varav den längsta är 7,5km. Höjdskillnaden är på 835 meter, snökanoner säkrar skidföre hela vintern. Hafjells parken erbjuder utmaningar för alla som är en favorit för de med Snowboard eller twintip skidor. I tillägg har vi Kjusløypa, som är specialdesignat för aktiva. Vi har 300 km preparerade längdskidspår på toppen. Nedfarterna i Hafjell ligger på sol sidan och är i lä sida.

Hafjell har övernattningsmöjligheter för alla. De flesta stugorna/lägenhetrna ligger i skid in/ut avstånd till backarna!

Geilo

Geilo är en av Norges äldsta skidorter med 40 pister och fyra terrängparker. Orten anses vara en av de bästa platserna i världen för snökite. Samtidigt är det en familjevänlig ort med särskilda backar och aktiviteter för barn.

Geilo är en destination som bjuder på en mångfald av aktiviteter och upplevelser där man finner allt som behövs inom kort avstånd. Skidområdet och nedfarterna finns i alla svårighetsgrader, och är speciellt anpassat för barn. Geilo är en skid och semester ort med stor mångfald. Hela 39 nedfarter erbjuder mycket att roa sig i, allt från svarta pister till barnbackar. Här finner du ett utbud av 220 km ny preparerade upp märkta längdskidspår samt ett upplyst spår på 5km. Geilo är också ett paradis för alla som vill prova kite-skiing. Kite förhållandena är bland de bästa i världen. Här finner du också 3 funparks

Tryvann - Oslo Vinterpark

Oslos vinterpark Tryvann har 18 backar och 7 liftar och är därmed mindre än andra norska skidorter, men skidåkningen håller god kvalitet och det är bara 20 minuter till centrala Oslo. Tryvann är värd för WSC (World Snowboarding Championships) som går av stapeln mellan den 11:e och den 20:e februari 2012.

Tryvann Winter Park ligger beläget på toppen av Holmenkollen, bara 20 minuter från centrala Oslo. Här hittar du 14 pister och 7 liftar, inklusive 2-4sätes stolsliftar. Den längsta pisten är 1400 meter lång med en fallhöjd på 381 meter. Tryvann har ett område tillägnat barnen och nybörjare, utmanande åk, en stor snowpark med en förstklassig halfpipe med internationell standard, en boardercrossbana och pister för att åka lugnt. Avancerade snökanoner och en höjd på 531 meter försäkrar att en normal säsong sträcker sig från december till mitten av april. Alla åk är upplysta för kvällsåkning.

Norefjell

En populär skidort tack vare fina slalombackar och ett bra läge - bara 100 kilometer från Oslo. Norefjell arrangerade den alpina skidåkningen under OS i Oslo år 1952.

Oppdal

Totalt 39 pister fördelat på fyra toppar och 18 liftar ger en utmärkt blandning av branta backar för avancerade skidåkare och lättare nedfarter för nybörjare. Oppdal ligger ungefär 130 kilometer söder om Trondheim.

Oppdal är en skidort med bra snögaranti i centrala Norge, med 17 liftar och 28 pister utspridda över 4 berg. Majoriteten av pisterna är soliga och ligger ovanför trädgränsen. Oppdal har 2 snowparks och ett område tillägnat till barnen. Oppdal har bra snöförhållanden och är en ideal skidort för familjer. Här finns stugor, bergsstugor, lägenheter, hotell, motell och camping i alla prisklasser. Afterski, pubar, restauranger och ett stort antal affärer är utmärkt placerade i en närliggande by - bara 5 minuter från pisterna! Från Oppdal har du tillgång till 100 km längdåkningsspår och curling, isklättring, slädar dragna av hästar och hundspann är populära aktiviteter här.

Hovden

Den största skidorten i södra Norge, Hovden, ligger i Setesdal och kan skryta med 27 pister, 8 liftar och över 27 kilometer välskötta backar.

Hovden är en skidanläggning med terräng som passar för alla. Oavsett om det är första gången du har skidor på dig, eller om du är än mer avancerad åkare kommer du att hitta din egna favorit backe hos oss. Barn och nybörjare stortrivs i Tusseland. Här kan man leka och lära sig i en trygg omgivning. Barn under 7 år får gratis lift kort om de använder hjälm. I Bukkerittet terrängpark finner du allt ifrån lätta till mer utfodrade elementer. I terrängparken kan du leka dig ned för rails, boxar, funboxar quarterpipe, bigjumps eller i halfpipen. Välkommen till ett spännande och varierat upplägg på Hovden.

Kvitfjell

I den här relativt lilla skidorten strax norr om Lillehammer finns den förstklassiga pisten som användes för störtlopp under OS 1994. Tänk bara på att slutet av backen är mycket brantare än vad man kan tro när man sitter i tv-soffan! Kvitfjell har även ett särskilt område för barn.

På Kvitfjell hittar du allt från branta "svarta diamant" pister, till pister ideala för familjens skidåkning, där hastigheten inte är det viktigaste. Snökanonerna täcker så mycket som 85 % av pisterna, och detta gör Kvitfjell till ett av de skidområden som öppnar först varje år, och dessutom det skidområde med flest skiddagar varje säsong. Kvittfjell är en modern skidort med hög kvalité som har en liftkapacitet på 11300 människor varje timme och en fallhöjd på 854 meter. Den längsta pisten är 3,5 km lång och snowparken har 1 halfpipe och 3 quarterpipes. Här finns över 600 km längdåkningsspår tillgängligt med start i Kvitfjell.

Kongsberg

Kongsberg ligger bara en dryg timme med bil från Oslo. Det är en modern skidort med en blandning av lätta, medelsvåra och svåra pister. Backarna är av bra kvalitet även om de knappast hör till de längsta i Norge. Kongsberg har även en slalombacke för tävlingar, en terrängpark och en separat backe och lift för barn.

Obs!

Alla dessa skidorter har utvecklat utmärkta alternativ för barn de senaste åren och är därmed mycket familjevänliga.